Cannot Communicate with Battery

Sunday, 11 February 2018 20:55

My secondhand Canon 7D suddenly developed a "Cannot Communicate with Battery" warning recently. I didn't think much of it at the time as the camera still worked perfectly. The only minor annoyance was that the battery power indicator no longer appeared on the top LCD window or in the battery details screen in the main options panel. However, the problem became far greater when a week later I grabbed my camera to head to a small school event only to realise that the previously fully charged battery was now empty despite next to no usage.

After some quick searching online I found that this problem is quite common with the Canon 7D: it's due to a motherboard screw becoming lose and eventually coming to rest somewhere that causes a short that not only blocks the camera from communicating with the battery but also causes the battery to discharge even when the camera is powered off.

Both the videos I watched online showed the offending screw as being located on the underside circuit board next to the camera chamber. However, when I opened up my camera the same screw was intact. Taking off the entire back panel of the camera so I could get a better look at the main motherboard showed no missing screws either. Neither was there any rattle or sound of any loose screws when I shook the camera.

Dejected, I began to doubt the "loose screw" theory. But further reading only offered alternative options that involved putting the camera in a freezer for "6 or 7" minutes as some people maintained the problem was due to temperature related expansion and contraction of battery connector components. This didn't seem to be a very scientific approach so I decided I wasn't going to go down that route, at least just yet.

About the give up and resort to flying blind with my battery indicator plus the added awkwardness of having to take the battery out each time I finished with the camera to stop it discharging; I decided to have one last look around the inside of the camera. Thankfully I somehow spotted a screw that had lodged itself next to the motor's magnet. Where this screw came from, I have no idea. All the obvious screw holes were intact. This must have come from somewhere out of sight, perhaps behind the main motherboard. I plucked the offending screw out and did a quick battery test: everything was back to normal. The camera was once again communicating with the battery.

I decided to leave the screw out entirely instead of dismantling the camera any further to locate where it came from. Perhaps this is a risky tactic and make the inner components prone to movement. I'll just monitor the camera for the next few weeks and months and see how it performs. If additional problems start to crop up at least I'll know the likely issue. For now, I've got a fully working camera again so I'm pleased.

Here are the videos I found useful:

Another video of how to dismantle the camera:

I also found this link useful:

https://photo.stackexchange.com/questions/16152/how-can-i-fix-a-cannot-communicate-with-battery-error-on-canon-7d